background image

Een van mijn uitgangspunten is dat alles in ons universum gericht is op helen. Dit geldt voor een plant, een orgaan, een wond en ook voor mensen en systemen. Maar niet altijd zien we wat er nodig is voor onze heling. We hebben geleerd ons af te wenden van wat we denken dat ongewenst of onaangenaam is. En al kan dat even verlichting brengen, daarmee snijden we iets van onszelf af, en dat staat uiteindelijk juist heling in de weg.
Helen is het integreren van alles wat we zijn, waardoor we steeds meer worden wie we zijn en kunnen zijn. Het is met liefdevolle vriendelijkheid kijken naar al onze door opgelopen pijn verwrongen delen, zodat deze een deel kunnen worden van het rijke palet dat we zijn.


Een ander uitgangspunt is dat alles in het universum draait om relaties: zuurstof en waterstof gaan een relatie aan om water te worden, moleculen worden druppels, druppels worden oceanen en, op een bepaalde manier, mensen. Problemen ontstaan waar relaties verstoord zijn. Dit kunnen relaties zijn tussen of binnen systemen, tussen mensen en in mensen. Als onze kracht  en ons hart niet in relatie zijn lijden we. Ook hier is liefdevolle vriendelijkheid nodig om de relatie te helpen herstellen.


Deze vriendelijkheid ten opzichte van alles wat we zijn staat niet tegenover duidelijkheid, beslistheid en confrontatie, maar sluit deze in. Mijn ervaring is dat heldere, eerlijke vriendelijkheid leidt tot een betere relatie met onszelf en uiteindelijk anderen en tot een grotere verbinding met onszelf en het leven. Het helpt ons ons thuis te voelen op deze aarde en een deel te worden van alles wat er is. En het brengt een diep blijvend geluk, wat groot verdriet en voortdurende strijd overigens niet uitsluit.


Deze uitgangspunten vind ik in psychosynthese en vooral in A Society Of Souls (ASOS; website: societyofsouls.com).  Ik maak dankbaar gebruik van wat ik daar geleerd heb. Desgewenst gebruik ik in mijn werk de in ASOS ontwikkelde healingen, die niet werken met energie, maar vanuit de plek waar energie ontstaat. Deze healingen hebben een sterk integrerende en vitaliserende werking op alle betrokkenen.